Get Adobe Flash player

UPLATNICA ZA DONATORE

Zamolnicu je potrebno isprintati, potpisati i osobno donijeti u sjedište udruge na adresi Horvatova 2

Nedjeljni referendum o uvrštavanju u Ustav definicije braka kao životne zajednice muškarca i žene po tumačenju mnogih analitičara društvenih zbivanja nije donio nikakve promjene niti značajnije utjecao na svakodnevicu hrvatskih građana, te nas oni koji su načelno bili protiv referenduma, pa potom pozivali da se glasa protiv, sada pokušavaju uvjeriti da je novac potrošen na referendum uludo protraćen.

 

Pritom kao da se nitko ne sjeća referenduma o pristupanju EU, koji je održan početkom 2012. godine, iako su se mnogi zalagali da se održi zajedno s parlamentarnim izborima krajem 2011. Upravo među onima koji su tada zagovarali razdvajanje izbora i referenduma i posljedično udvostručavanje troškova nalaze se neki od najžešćih kritičara trošenja proračunskog novca na referendumsko izjašnjavanje o bračnoj zajednici. Kao da to nije dovoljno, prilika za uštedu ukazala se ponovno 2013. godine, kada su sredinom travnja održani izbori za EU parlament, za koje je također postojala mogućnost objedinjavanja s lokalnim izborima održanim mjesec dana poslije. Ali i tada su neki od odnedavno osviještenih zagovornika štednje bili najglasniji protivnici objedinjavanja lokalnih i euro-parlamentarnih izbora, kojim bi se uštedjelo gotovo dvostruko više od iznosa potrošenog na referendum. Toliko o njihovoj dosljednosti.

Rezultati referenduma možda i nisu doveli do konkretnih promjena u društvu, ali su još jednom pokazali da je hrvatsko biračko tijelo većim dijelom konzervativnog svjetonazora, što bi posljedično značilo da je i naklonjenije strankama demokršćanske orijentacije nego onima socijaldemokratskog ili pak liberalnog predznaka. No znakovito je da, unatoč blago rečeno katastrofalnim gospodarskim rezultatima esdepeovske vlade, ankete javnog mnijenja nikako ne pokazuju porast popularnosti hadezeovske oporbe, kao niti njenog čelnika. Naprotiv, stvara se dojam da, unatoč HDZ-ovoj proklamiranoj katarzi, javnost za trenutno stanje podjednako krivi nesposobnu sadašnju vlast kao i još uvijek kriminalom obilježenu oporbu.

Samo po sebi nameće se pitanje, što je onda alternativa za kojom javnost očito još uvijek bezuspješno traga? Jesu li to možda osobe koje su se u određenoj mjeri uspjele profilirati tijekom kampanje za referendum? S obzirom na sve što je na njihov račun izneseno tijekom kampanje, pa i pod pretpostavkom da je dobar dio toga pretjeran ili čak neistinit, ipak je teško zamisliti da bi se narod mogao s njima poistovjetiti i percipirati ih kao predvodnike Trećeg puta. Mnogi će se ovdje zapitati, pa tko nam onda preostaje?

Nemojmo zaboraviti da su se na prošlim lokalnim izborima diljem Hrvatske uspjeli nametnuti nezavisni kandidati, koji su sa svojim listama osvojili itekako značajan udio u predstavničkim tijelima lokalne samouprave, a u pojedinim sredinama, pa tako i u našem gradu, uvjerljivo poraziti kandidate najvećih stranaka i osigurati i izvršnu vlast. Preostaje nam vidjeti hoće li u predstojećem razdoblju javnost pozitivnu percepciju nezavisnih političkih opcija s lokalne prenijeti i na nacionalnu razinu, odnosno hoće li se nezavisni kandidati uspjeti profilirati kao onaj ispravni Treći put koji je Lijepoj našoj prijeko potreban. Zasad nemamo razloga sumnjati u takav razvoj događaja.

Pravaš

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © 2012. All Rights Reserved.